bouwcao
meer concurrerend, meer maatwerk, meer loon
26. 05. 2015
Werkgevers klagen over stroef cao-overleg

Werkgevers zetten in op een modernisering van de cao's, maar botsen daardoor met vakbond FNV Bondgenoten. Dat zeggen de vertegenwoordigers van Bouwend Nederland, Vakcentrum Levensmiddelen en de Metaalunie zaterdag in een interview met de Financiële Telegraaf.


,,Volgens de FNV doe ik geen enkele handreiking en ben ik alleen aan het inbeuken op de cao'', klaagt voorzitter Maxime Verhagen van Bouwend Nederland in het gesprek. ,,Maar wij willen een moderne cao met een forse loonsverhoging. We hebben een aanbod op tafel liggen van 4 procent, mits we komen tot meer maatwerk.''

 

Ook voorzitter Patricia Hoogstraaten van branchevereniging Vakcentrum Levensmiddelen vindt dat het cao-overleg vaak stroef verloopt. ,,In 2012 hebben we samen met FNV en CNV onderzoek gedaan naar de modernisering van de cao. We zaten toen te ver van elkaar af'', zegt ze. Alleen over de verplichte aanpassing van pensioenen is de laatste maanden nog gesproken.

 

Volgens voorzitter Fried Kaanen van de Metaalunie zijn de collectieve arbeidsovereenkomsten momenteel te uitgebreid. ,,We hebben een cao gemaakt die overal over gaat'', oordeelde hij. ,,Er is geen detail waar geen regeling voor is. We moeten terug naar de basis. Dan moet je in wat franje snijden.''

 

Hoewel acties zijn aangekondigd in de metaalsector, vreest Kaanen niet dat personeel massaal de straat opgaat. ,,Ik denk dat medewerkers heel goed snappen dat dit niet het juiste moment is. Als wij de gelegenheid krijgen uit te leggen welk bod wij doen dan ben ik ervan overtuigd dat de mensen zeggen: staken moeten we niet doen.''

 

Steven van Weyenberg (D66) wil dat minister Lodewijk Asscher naar de Tweede Kamer komt voor de kwestie. ,, Dat belangen schuren, is altijd zo geweest in de polder, maar we moeten nu oppassen dat het het herstel van de economie niet schaadt. Minister Asscher was twee jaar geleden zo trots op het Sociaal Akkoord, ik verwacht van hem dat hij er nu alles aan doet om de situatie in de polder niet uit de hand te laten lopen en ervoor te zorgen dat de economie blijft groeien en de werkloosheid nu eindelijk eens fors omlaag gaat.''

 

ANP bericht 23 mei 2015

Plaats reactie
*velden zijn verplicht
Naam *
E-mailadres *
Reactie
500 tekens resterend
* Gemarkeerde velden zijn verplicht
Nieuws
Spelregels

Wij stellen het op prijs als u een reactie achterlaat. Er gelden echter wel fatsoensregels.

  • Commerciële uitingen, scheldwoorden, beledigingen, discriminerende en generaliserende boodschappen zijn niet toegestaan.
  • Beperk u tot de kern en plaats geen herhalingen van reacties.
  • Wij behouden ons het recht voor om reacties zonder verdere uitleg of terugkoppeling niet te publiceren.
  • U kunt maximaal 500 tekens per reactie gebruiken.
Nieuws